Hálózati eszközök

Router

 

Az útválasztó vagy router a számítógép-hálózatokban egy útválasztást végző eszköz, amelynek a feladata a különböző – például egy otthoni vagy irodai hálózat és az internet, vagy egyes országok közötti hálózatok, vagy vállalaton belüli hálózatok – összekapcsolása, az azok közötti adatforgalom irányítása. (A képen látható eszközt (TL-WR841N) legtöbben egyszerűen routernek nevezik, de ezen eszköz valójában ötvözete a Router, Tűzfal, Acces-Point, Switch  együttes kombinációjának egy megfizethető otthoni kiszerelésben.)

Access Point

 

Az Access Point magyarul vezeték-nélküli hozzáférési pont “hub”-ként funkcionál a vezeték-nélküli kommunikációban, és bridge-ként a vezeték-nélküli hálózat és a kábelezett hálózat között. (Képen egy TL-WA801ND AP látható.)

Switch

Az adatátviteli kapcsoló vagy switch (ejtsd: szvics) egy aktív számítógépes hálózati eszköz, amely a rá csatlakoztatott eszközök között adatáramlást valósít meg.

Powerline / Áramköri jeltovábbítók


A PLC (PowerLine Communication) technológiák jellemzően a kisfeszültségű (230/400 V) elektromos elosztóhálózatot használják fel adattovábbításra. Az adathálózati kapcsolat jellemzően RJ-45 interfészű és manapság 10/100BaseT(X) szerinti. Az alkalmazott közeghozzáférési és modulációs technikák következtében a fizikai rétegi sebesség és a ténylegesen elérhető IP szintű adatsebesség között “WLAN” szintű arány van, azaz nagyságrendileg a fizikai sebesség felét lehet IP szinten elérni.

 

Repeater / Jelismétlők


A wireless repeater (also called wireless range extender) takes an existing signal from a wireless router or wireless access point and rebroadcasts it to create a second network.

Wifi Adapter

A wireless network interface controller (WNIC) is a network interface controller which connects to a wireless radio-based computer network, rather than a wired network, such as Token Ring or Ethernet. A WNIC, just like other NICs, works on the Layer 1 and Layer 2 of the OSI Model. This card uses an antenna to communicate via microwave radiation. A WNIC in a desktop computer is traditionally connected using the PCI bus. Other connectivity options are USB and PC card. Integrated WNICs are also available, (typically in Mini PCI/PCI Express Mini Card form).

IP kamera

Az IP-kamera egy olyan digitális kamera, amely az internetprotokollt (IP) használja adatátvitelre, és így egy IP-hálózatra kapcsolódva kommunikál a külvilággal, szemben a hagyományos biztonsági (CCTV) kamerákkal, melyek analóg jeleket továbbítanak (jellemzően koaxiális kábelen), és szemben a webkamerákkal, melyek bár digitális eszközök, de adataikat csak egy működő számítógépre képesek továbbítani, annak USB-portjára csatlakozva.

 

NAS Storage / Hálózati adattároló

A NAS a Network Attached Storage, azaz a hálózatra csatolt tároló rövidítése. Magyarul Hálózati adattárolóként is ismerjük. A NAS egy fálj szintű adattároló eszköz, amely a számítógépes hálózathoz csatlakoztatva biztosítja az adatok megfelelő menedszelését a felhasználók között legyenek azok akár egy másik földrészen is. Internetkapcsolat segítségével bárhonnan elérhető, a tárolt adatok megoszthatóak, védhetőek a felhasználói engedélyek megfelelő beállításával.

Forrás Wikipédia.